Baxall Construction - Established 1964, Buildings built on teamwork

This project at Dartmouth Road, London encompassed the conversion of 3 flats back into a singular house, sympathetic with the building’s original features. Working on behalf of a private client, the works involved gutting the whole interior layout and included a large rear extension, installation of a temporary roof and re-modelling of all internal rooms and features. Forming part of the Mapesbury Estate Conservation Area with Edwardian houses dating from the 1870s, a number of strict planning guidelines dictated the overall design of the refurbishment, ensuring that all alterations were kept within the special character boundaries of the neighbourhood. In addition to the standard planning application with Brent Council, permission additionally needed to be sought from Mapesbury before any works could proceed.  

Prior to conversion into flats, the house was originally transformed into a private dental practice and as such, the strip back to realise the original character features of the house was particularly challenging. A sympathetic and patient approach was adopted to ensure that key features such as the staircase and spindles were delicately restored and adaptations made to bring them up to current Building Regulations and standards. The interior design was particularly unique and included a new oak-framed living space off the kitchen with a conservatory-style room to the side with an openable roof. Upstairs, a cinema room was created with a sliding roof feature which enabled full views of the sky and stars at night. Opting for a Moroccan theme to the interior, the client requested a number of interesting finishes including Tadilca Plaster (Moroccan lime-waxed plaster) and traditional Moroccan tiles on the bathroom floors.

The design encompassed sustainable and energy efficient features such as underfloor heating, solar thermal roof collectors and rain water collection systems for garden irrigation. As a mid-terrace residential project, safety, access and disruption were main concerns; with the house gutted, the client rented locally to enable frequent visits to the site and direct involvement in design and progress meetings. All neighbours were forewarned of the project via letterdrops and face-to-face interaction by the Site Manager. This continued throughout the contract phase and every endeavour was made to minimise disruption through noise control and timed deliveries.

Access was only practical from the front entrance and so agreement was made with the immediate neighbours to share their driveway throughout the works period with the team ensuring that space was always made available for the neighbour’s access and parking requirements each day. The project was delivered to time and budget, achieving ‘Performance Beyond Compliance’ on the Considerate Constructors Scheme.

 

Location
Kilburn, North London

Client
Private Client

Project Manager
Baxall Construction

Architect
Mischon Associates

Structual Engineer
Michael Barclay Partnership

Baxall Delivery
Team 1

Programme Period
39 Weeks

This outwardly well managed project continues to benefit from a largely good appearance and has retained its professional image. It is always a pleasure in visiting a well ordered and well mannered site with clear objectives and aims seen to be well implemented in a professional way. Well done

Considerate Construstors Scheme